Leżałam na leżaku, wpatrując się w sufit mojego pokoju hotelowego. Za oknem lało jak z cebra, a mój plan zwiedzania miasta legł w gruzach. Typowa polska pogoda na wakacjach – myślałam z przekąsem, przewijając Instagrama setny raz. Zero zajęcia, zero energii, a do kolacji jeszcze trzy godziny. Wtedy mój wzrok padł na powiadomienie z aplikacji, którą zainstalowałam kiedyś przez przypadek. No dobra, pomyślałam. Spróbuję. Przecież nic nie stracę.
Zaczęłam od małych kwot, takich symbolicznych. Dziesięć złotych, może dwadzieścia. Kręciło mnie to, jak działa ten cały system – wrzucasz trochę hałasu, klikasz, a ekran robi się kolorowy. Pierwsze rundy były niemrawe, ale czułam, jak serce zaczyna bić szybciej. Wciągnęło mnie to zupełnie nieoczekiwanie. Zwykle jestem osobą, która planuje każdy wydatek, a tutaj? Tutaj po prostu pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa. I wiecie co? To było dokładnie to, czego potrzebowałam.
Po kilkunastu minutach trafiłam na coś, co wyglądało jak hazardowa ruletka z bonusami. Kliknęłam w to bez większego zastanowienia. I nagle poczułam to – ten dreszcz, gdy na ekranie pojawiają się identyczne symbole. Runda bonusowa! Nie wygrałam milionów, ale kwota, która wpadła na moje konto, wystarczyła, żebym zamówiła sobie lampkę dobrego wina do tej nudnej kolacji. Mimo że lało, ja miałam powodów do uśmiechu.
Wieczorem, siedząc już przy stole w hotelowej restauracji, opowiedziałam o tym mojemu mężowi. On tylko pokręcił głową i stwierdził, że to typowa głupota. Ale ja się z nim nie zgadzałam. To nie była głupota – to była dawka adrenaliny, którą każdy z nas czasem potrzebuje. W końcu nie chodzi o to, żeby wygrać majątek, tylko o to, żeby poczuć coś ekscytującego. Może właśnie dlatego, gdy wróciliśmy do pokoju i on zasnął, ja znowu sięgnęłam po telefon. Zaczęłam szukać informacji o tym, jak działają takie promocje, i natknęłam się na vavada bonus. Brzmiało intrygująco. Sprawdzić nie zaszkodzi, prawda? – pomyślałam.
Okazało się, że to całkiem prosta sprawa. Trzeba tylko spełnić kilka warunków, a potem można korzystać z dodatkowych środków na grę. Uznałam, że spróbuję, bo czemu nie? Miałam przecież wieczór wolny od obowiązków, a do tego ten deszcz za oknem nie zachęcał do wychodzenia. Zarejestrowałam się, wpisałam odpowiedni kod i voilà – dostałam coś ekstra. To było jak miły bonus do już i tak udanego dnia.
Korzystałam z tego przez cały wieczór. Grałam w proste gry, takie z owocami i siódemkami, bo nie chciałam się frustrować skomplikowanymi zasadami. Najbardziej kręciło mnie to, że mogę zatrzymać się w każdej chwili. Zero presji, zero wyścigu. Po prostu ja, ekran i odrobina szczęścia. Wygrałam może z pięćdziesiąt złotych, może trochę więcej. Ale ważniejszy był ten stan, w którym się znalazłam – odprężona, uśmiechnięta, z dala od myśli o pracy i rachunkach. Każdy potrzebuje takiego małego ucieczki od rzeczywistości.
Kiedy wracałam z wakacji, czułam się naprawdę wypoczęta. I to nie tylko przez słońce, bo przecież lało przez większość czasu. To była ta wewnętrzna radość, którą znalazłam w nieoczekiwanym miejscu. Nie zamierzam rzucać wszystkiego i grać codziennie – to nie jest mój styl. Ale od czasu do czasu, gdy pogoda nie dopisuje albo po prostu potrzebuję chwili dla siebie, wracam do tej aplikacji. Zawsze pamiętam o zdrowej dawce umiaru. To jest klucz.
Na koniec mam taką refleksję. Czasem rzeczy, które wydają nam się błahe, potrafią dać najwięcej frajdy. Moja przygoda z kasynem zaczęła się od nudy, a skończyła na naprawdę miłym wspomnieniu. Nie mówię, że to hobby dla każdego. Ale jeśli ktoś pyta, czy warto spróbować – odpowiadam: tak, pod warunkiem że traktujesz to jak rozrywkę, a nie sposób na zarobek. Uśmiech na twarzy jest bezcenny, a ja właśnie taki znalazłam. Wieczór, który zapowiadał się na stracony, okazał się jednym z przyjemniejszych w tym roku. I o to chodzi.